Børnehuset Nansensgade er en kommunal integreret daginstitution i Københavns Kommune klynge IBØ C. Vi er underlagt Dagtilbudsloven, herunder læreplaner og Københavns Kommunes rammer og målsætninger for dagtilbud.
Værdier for samarbejde
Vores samarbejde med børn og voksne tager udgangspunkt i København Kommunes overordnede værdier: respekt, ligeværdighed, dialog og tillid.
Vi vægter forældrepartnerskabet højt, og prioriterer samarbejdet omkring børnenes udvikling, trivsel, læring og dannelse.
Børn lærer og udvikler sig gennem leg og aktiviteter. Det sker når barnet søger efter viden, når barnet må løse et problem eller når barnet oplever at beherske en ny færdighed. Gennem følelser, sansninger, handlinger og samspillet med andre børn eller voksne, lærer og udvikler barnet sig.
I et børneperspektiv betyder det, at hvert barn skal være ”set, læst og forstået” af de voksne og skal føle sig som et velkomment og nødvendigt medlem af gruppen.
Det er de voksnes opgave at vurdere, hvilke udfordringer og ansvar, ethvert barn bør have – og at skabe betingelserne for de små sejre i dagligdagen, som giver mod på livet – og udviklingen.
Personalet har en central rolle i forhold til børns trivsel, dannelse, udvikling og læring. Det pædagogiske personale skal skabe trygge rammer som forudsætning for børns læring. De skal støtte, lede og udfordre den læring, som børnene er medskaber af.
Et andet element af læringsbegrebet handler om kulturer. Dels den kultur der er i institutionen og den kultur som hvert enkelt barn og familie bringer med. Nogle gange er der ligheder mellem kulturen i familien og den der er i institutionen, andre gange er der forskelligheder. Læreprocessen for barnet er, at lære at navigere i de forskellige kulturer og se sig selv som del af begge.
I Børnehuset ser vi legen som barnets primære aktivitet. En stor del af børns vågne tid fra fødsel til skolestart går med at lege og drage erfaringer her af. Børn leger af lyst og legen har en selvstændig værdi. Legen skaber mening og det er børns måde at tilegne sig verden på. Gennem legen og fællesskaber med de andre børn udvikler barnet alle sider af sin personlighed.
Små grupper:
For at skabe de bedst mulige trivsels,- og udviklings betingelser for børnene , deler vi os ofte om formiddagen i mindre grupper. Grupperne dannes efter tre pædagogiske principper :
- Børnefællesskaber
- Leg
- Nærvær og relationer mellem barn og voksen.
VI har stor succes med at dele børnene op og oplever en stor effekt på børnefællesskaber, nærvær, legebetingelser og trivslen på stuerne .
Måltider:
Vi har igennem længere tid arbejdet bevidst med en styrket måltidspædagogik. Det ligger os på sinde at få skabt de bedste betingelser omkring alle måltider .
Husets måltidspædagogik ser ud som følgende :
I Børnehuset Nansensgade er vi meget optaget af det trygge børneliv, hvilket måltidet er en del af.
Vores måltidspolitik er gældende for alle aldre og starter fra første dag i vuggestuen og slutter sidste dag i børnehaven.
Vi bestræber os på, at måltidet skal være et pædagogisk inkluderende, nærværende og udviklende læringsrum for børnene, hvor vi tager udgangspunkt i barnets nærmeste udviklingszone.
Vores måltider er struktureret med meget forudsigelighed og genkendelighed, da dette er med til at skabe tryghed for barnet i måltidssituationen. De rutiner, som vi skaber omkring måltidet, består i, at barnet kender sin rolle før, under og efter måltidet – såsom faste siddepladser, rækkefælge for borddækning, oprydning og efterfølgende aktivitet (fx middagslur, tid i garderoben, tur på legepladsen).
Personalet kan i sin planlægning af rutinerne for måltidet indtænke det relationelle arbejde, når der eksempelvis sammensættes bordplan og ligeledes, når det handler om de personalets positionering.
I personalegruppen har vi valgt, at måltidet skal tage udgangspunkt i to værdisæt, som er med til at sikre et trygt miljø. Et trygt miljø er kendetegnet ved en høj grad af glade børn og voksne, der alle er aktivt deltagende i måltidet.
Den ene værdi, er børns personlige madgrænser og den anden værdi er selvhjulpen hed.
Børns personlige madgrænser
Som voksne i Nansensgade, har vi ansvaret for rammen omkring måltidssituationerne i løbet af dagen. Vi beslutter, hvor og hvornår vi spiser. Børnene har kun ansvar for, hvad der bliver spist og hvor meget, der bliver spist. De skal herigennem lære egne præferencer at kende og lære at håndtere følelsen af sult og mæthed.
Vi har IKKE et princip om, at børnene skal smage på al den mad, der bliver serveret. Børnene bliver tilbudt og præsenteret for forskellige slags mad, og vi respekterer deres grænser for at smage. Ligeså respekterer vi, hvilken mad de vil have over på deres tallerken og, om de vil røre ved det. Ved at anerkende barnets grænser, sikrer vi at barnets nervesystem forholder sig i ro og trygheden under måltidet forbliver intakt.
Selvhjulpen hed
Børnene i Børnehuset Nansensgade bliver mødt i deres væren som initiativrige, nysgerrige og legende børn. Vores tilgang til måltidet understøtter dette perspektiv ved at gøre måltidsituationen til et rum for at øve sig i selvhjulpen hed. Det er vigtigt, at børnene føler sig som medskaber og medbestemmende, således at de kan være aktiv deltagende i måltidet. Børnene øser selv op, de smører deres egen mad, de rækker maden videre, hælder vand i egen kop, hvilket alt sammen stimulerer barnets personlige udvikling, styrker fællesskabet og understøtter de motoriske kompetencer. Når børn lykkedes i egen selvhjulpen, hed og erhverver sig nye kompetencer, så stiger deres selvværd og selvtillid og de får mod på at prøve nye ting.
Sygdom:
I Børnehuset måler vi ikke temperatur på børnene. Vi gør det naturligvis i de situationer, hvor vi har børn med f.eks. feberkramper. Overordnet kigger vi på barnets almene trivsel og tilstand, om barnet er frisk nok til at være den del af en vores hverdag og følge dagens gang.
Vi retter os efter Sundhedsstyrelsen retningslinjer for smitsomme sygdomme i daginstitutioner her;